Blogg v6

Hej bloggen!         

Under torsdagens lektion 9/2 hade Håkans “elev” Alexander en lektion om etiska aspekter av straff och avvikande beteende. Vi fick olika fall som vi diskuterade kring, vi fick även diskutera vilken följd straffet som ägde rum skulle få. Alexander tog upp “bör frågan” som förklarar hur man bör agera, till exempel hur man bör agera för att nå största möjliga lycka åt störst möjliga antal. Vi utgick ifrån Intention, Handling och Konsekvens genom att sätta in utilitarism, pliktetik och dygdetik i de olika fallen för att se hur de olika teorierna ställde sig till fallet och frågan om vilket straff eller vilken påföljd som passade för brottet. 

Under lektionens gång ställdes många frågor kring om brott är etiskt samt moraliskt rätt. Om man som individ har en god tanke med brottet som begåtts blir då även handlingen god?

Vi diskuterade även olika straff aspekter mellan de olika teorierna så som Immanuel Kant som var en pliktetiker som uttryckte sig med – “öga för öga”, det handlar kort och gott om att om du mördar någon visar du samhället att det är okej att mörda och därmed kan även du bli mördad för sin handling, han var alltså för dödsstraff och universell-lag.

 

Men en diskussionsfråga som vi fick som skapade en stor diskussion i klassrummet var, när är man tillräckligt gammal för att förstå sitt brott? Som även fick en följdfråga som löd när har man möjligheten att förstå sitt handlande? Dessa frågor kom upp eftersom att från förra veckans lektion redovisade en grupp om att Storbritanniens straffåldern ligger runt 10- års åldern på brott. Det blev en bra diskussion där många var eniga om att barn i ung ålder är lättpåverkade och att sätta de i fängelse i ung ålder inte kommer bidra till något positivt. Vi kan utgå ifrån vad Kant säger när de kommer till brott och han hävdar att man endast kan straffa någon som känner till konsekvenserna av sitt handlande. Minderåriga, mentalt sjuka eller sinnesförvirrade individer borde därför inte räknas in i den moraliska gemenskapen, de borde fostras eller vårdas. Det slutgiltiga svaret är alltså att det bara är människor som känner till konsekvenserna av sitt handlande som ska straffas.

Alltså när man är runt 10-års ålder så utvecklas man fortfarande och det kan finnas en risk till att barnet inte till fullo förstår sitt handlande under en brottslig situation. Om man då väljer att sätta barnet i fängelse kommer det inte bidra till något positivt om hen inte förstår att handlingen som utfördes var fel. Genom att sätta barnet i ett fängelse med andra kriminella är inte riktigt moraliskt rätt då barnen kommer att fortsätta det dåliga beteendet och utveckla en kriminell livsstil om de omges av personer som är kriminella.

 

Klara & Nicolina

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s