Krimblogg 3

Tjena grabbar! enhorning

Under den senaste veckan har vi i kursen fått sett några olika kortfilmer som bl.a handlat om kriminella livsstilar och straffskalor. Klassen delades in i fyra olika grupper där varje grupp tilldelades en varsin film samt diskussionsfrågor till varje respektive film. Det vi sedan gjorde var att presentera våra diskussioner med hjälp av ett bildspel inför hela klassen, så att alla kunde ta del av de olika frågor och intressanta synpunkter som kommit upp under veckan.

Det vi som grupp bl.a fick se över och diskutera kring, var de olika faktorerna som kan påverka att en person faller för kriminalitet. Faktorerna är desamma oavsett vart du befinner dig i världen, men miljön och omgivningen är den avgörande faktorn för om du faller för kriminaliteten eller inte. Jämför vi t.ex Sverige med Bombay som vi såg i dokumentären, så har Sverige betydligt fler resurser för att förhindra att människor faller för kriminalitet, och för att hjälpa kriminella att ta sig ur livsstilen. I Bombay fanns inte dessa resurser, vilket bidrog till att människor som föll för kriminalitet redan från tidig ålder aldrig tog sig ur den. Arvet och det anlag vi får från våra föräldrar, t.ex aggressivitet samt våra förhållanden under uppväxten kan vara bidragande faktorer till en tidig kriminalitet, men det är vår omgivning och vår miljö som utvecklar kriminaliteten och får den att växa eller öka.

 

kriminell-livsstil

Riskfaktorer för en kriminell livsstil:

I filmen om Bombay tar de upp olika riskfaktorer för en kriminell livsstil från olika åldersstadier:

6-11 år: Små brott, begår med jämnåriga kompisar. (snatteri). Faktorer: bråkig och aggressiv, familjens ekonomi, bruk av ev alkohol eller droger. Föräldrarna klarar inte av att stoppa det.

12-16 år: omfattande och grov brottslighet. antisociala kamrater. Svaga relationer till socialt välfungerande människor. Negativa attityder till skolan samt dåliga betyg. Psykologiska problem.

17-30 år: Grövre och mer organiserad brottslighet. Mer frekvent brottslighet. Man upplever sin kriminalitet som positivt. De upplever makt samt att de har mer pengar än jämnåriga, men här blir även straffen hårdare samt sämre ekonomi. Dödligheten ökar.
Här är det vanligt att många mognar ur sin kriminalitet, men vissa fortsätter.

30-50 år. De stora nackdelarna kommer fram och de börjar inse vad de håller på med. Misslyckande förhållanden, ökad ohälsa, förlorad kontakt med ev barn. Mer psykiska problem. Mycket skulder, oförmåga att ta sig ur sin livsstil
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har även under denna vecka diskuterat straffskalor samt fängelse. Vi jämförde Sverige med Storbritannien under helklass, där vi diskuterade kring den olika straffmyndighetsåldern då den ligger på 15 år i Sverige, medan den ligger på 10 år i Storbritannien. Diskussionen angående om det är positivt eller negativt med låg straffmyndighet var väldigt åsiktsdelad, men kopplar man detta till Broken window teorin, skulle en låg straffmyndighet anses som positivt för att förebyggande syfte. Sedan diskuterade vi även fängelser och huruvida ett fängelsestraff är att bra sätt att förebygga brott eller inte. Fängelser kan ses som en skola i kriminalitet, och personer som suttit i fängelse är oftast mer kriminellt kunnande när de väl kommer ut och det är på fängelser som kriminaliteten radikaliseras. Detta tyder på att fängelsestraff kanske inte är det bästa sättet för att förebygga brott, men att det ändå sänder ut ett viktigt meddelande. Fängelsestraff kunde dock vara mer förebyggande om straffen inte var tidsbaserade. Tid är egentligen inget säkert sätt att bedöma hur länge en person behöver sitta inne för att få en andra chans i samhället. Alla individer är olika vilket tyder på att olika typer av behandlingar samt längd behövs för varje individ, dvs ett skräddarsytt straff. Detta skulle givetvis göra allt mer komplicerat, men det skulle vara ett effektivt sätt att förebygga brott.

/ Elma, Bella & Bea

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s